ТОП-20 товарів для паяння від Masteram

18.11.2019
ТОП 20 товарів для паяння від Masteram

З проблемою вибору інструментів та аксесуарів для паяння доводиться стикатися як початківцям, так і досвідченим майстрам. Можна переглядати сотні відеооглядів від блогерів Ютюба, сидіти годинами на форумах та читати відгуки про товари на сайтах. А можна зекономити свій дорогоцінний час та ознайомитись з добіркою ТОП-20 найнеобхідніших товарів для паяння від інтернет-магазину Мастерам.

Паяльне обладнання

Паяльник

Паяльник – це, напевно, основний інструмент, без якого паяння в принципі неможливе.

На сьогодні асортимент паяльників просто вражає, але серед цього всього різноманіття можна виділити основні типи:

  • звичайний паяльник;
  • USB-паяльник;
  • паяльник з регулюванням температури;
  • газовий паяльник.

Звичайний паяльник – це класика, яка відома всім. Основний критерій його вибору – потужність. Для паяння електронних компонентів достатньо звичайного паяльника потужністю 25-40 Вт,  для побутового використання краще розглянути варіант потужністю 60 Вт. Якщо ж вам потрібно паяти масивні елементи (товсті дроти, листовий метал), тоді варто задуматися над купівлею паяльника потужністю 100 Вт і більше.

USB-паяльник – одна з новинок сучасного ринку. Його потужності в 8 Вт здебільшого достатньо для всіх дрібних паяльних робіт. Для прикладу, розглянемо модель Pro'sKit SI-168U.

Найголовніша його "ізюминка" – він живиться через звичайний USB-порт, тому зарядити його можна з допомогою, наприклад, павербанка. Завдяки цьому, USB-паяльник сміливо можна віднести до класу портативних – його можна брати з собою всюди.

Газовий паяльник – ще один девайс з класу портативних паяльників.

У порівнянні з USB-паяльником, вирізняється значно більшою потужністю, тому більше підходить для "грубого" паяння – паяння проводів, мідних трубок, листового металу. З додаткових плюсів варто зазначити і те, що газовий паяльник можна також використовувати в якості звичайної газової горілки. Завдяки хорошій якості та комплектації, найпопулярнішою на сьогоднішній день моделлю газового паяльника можна вважати Goot GP-510SET.

Паяльник з регулюванням температури – у порівнянні зі звичайним паяльником,  більш універсальний інструмент. Завдяки потужності у 70 Вт та регулюванню температури, добре підходить як для безсвинцевого паяння, так і для паяння звичайним свинцевим припоєм. Асортимент паяльників з регулюванням температури досить широкий – від бюджетних моделей до професійних.

Серед професійних хотілося би виділити японський GOOT PX-201. Він вирізняється високою якістю та широким вибором змінних жал, що робить його хорошою заміною паяльної станції.

Паяльна станція

Паяльна станція – незамінний інструмент для професійного паяння та ремонту електроніки. Здебільшого, паяльні станції мають гальванічну розв’язку, що забезпечує додаткову безпеку під час паяння. Також, у  порівнянні зі звичайним паяльником, паяльна станція дозволяє точніше регулювати температуру нагрівання жала. Умовно, паяльні станції поділяються на 2 типи:

Звичайні контактні паяльні станції складаються з блоку управління та власне самого паяльника. Левова частка паяльних станцій припадає на пальники потужністю 50 Вт з жалами HAKKO 900М. В загальному, вони підходять для більшості паяльних робіт з електроніки. Але для паяння безсвинцевим припоєм вони не придатні. Для цього краще використовувати паяльні станції з жалами HAKKO T12 та індукційні паяльні станції. Вони вирізняються більшою потужністю (від 60 до 90 Вт) та швидким нагріванням жала.

Термоповітряні паяльні станції – універсальний ремонтний комплекс для електроніки. На подобу звичайних паяльних станцій, моделі термоповітряних різняться за потужністю. Але завдяки наявності термофена, їхній функціонал значно ширший – від звичайного паяння до паяння мікросхем. Особливо хотілося би виділити паяльні станції виробника Accta, які вирізняються надійністю, точним регулюванням температури та компактними розмірами.

Нижній переднагрівач плат

Щоб забезпечити рівномірне прогрівання плати, для випаювання мікросхем використовують нижні переднагрівачі плат. Якщо ж використовувати тільки термофен, то можна зіткнутися з проблемою перегрівання мікросхеми та сусідніх з нею елементів на платі. Також, в разі використання лише термофена, виникає велика вірогідність деформації плати.

Нижні переднагрівачі бувають двох типів:

  • термоповітряні;
  • інфрачервоні.

Інфрачервоні переднагрівачі кращі, оскільки забезпечують рівномірне та стале прогрівання плати. Також бувають комбіновані варіанти, такі як AOYUE Int866. Завдяки наявності нижнього підігріву, паяльника та термофена, цю модель сміливо можна розглядати в якості ремонтного комплексу для дрібної електроніки.

Допоміжне обладнання

Підставка для паяльника

Правильно підібрана підставка для паяльника – запорука зручного паяння, яке принесе задоволення та не зіпсує нерви. В загальному, під час вибору підставки, потрібно врахувати габарити паяльника та його вагу. Тим не менш, можна знайти досить багато універсальних варіантів, таких як, наприклад, Pro'sKit 1PK-362D, які  підійдуть практично для всіх паяльників. У цій підставці хороше поєднання габаритів та ваги, та доступне плавне регулювання кута нахилу.

Тримач для плат (3 рука)

Ще один важливий інструмент для паяння дрібних деталей – тримач для плат, або ж третя рука. З допомогою шарнірних фіксаторів можна зафіксувати предмет паяння практично в будь-якому положенні та під будь-яким кутом.  Крім шарнірних фіксаторів, тримачі для плат здебільшого додатково комплектуються або збільшувальною лінзою, або підставкою для паяльника. Проте бувають і варіанти «все в одному», як, наприклад, Pro'sKit SN-396.

Монтажний силіконовий килимок

Монтажний силіконовий килимок просто незамінний для паяння, демонтажу та ремонту електронних пристроїв. Він виготовлений з термостійкого силікону, тому можна не боятися його пропалити паяльником. Завдяки антислизькій поверхні монтажного килимка, на ньому легко можна ремонтувати плати електронних девайсів. А завдяки спеціальним коміркам для дрібних елементів та інструментів, у вас завжди буде порядок на робочому місці. В нашому асортименті  представлені монтажні килимки класичного вигляду та килимки 2 в 1, в комплект яких входить ще один додатковий монтажний килимок.

Олововідсмоктувач

Назва цього пристрою говорить сама за себе. Олововідсмоктувач – це зручний прилад, який дозволяє видалити залишки припою швидко і зручно. Такий інструмент просто незамінний у разі випаювання багатовивідних мікросхем в DIP-корпусах. Здається, можна було б  усунути залишки припою стрічкою для випаювання. Проте, це економічно невигідно, оскільки її потрібно було б дуже багато. Якщо ж використовувати термофен паяльної станції, виникає велика ймовірність перегріти мікросхему.

Конструкція олововідсмоктувача доволі проста, на ціну впливає тільки матеріал, з якого він виготовлений. Повністю пластикові, такі як Pro'sKit DP-366D, відповідно, дешевші, а з алюмінієвими корпусами, наприклад, Pro'sKit 908-366A – дорожчі.

Робоча платформа

На відміну від тримача плат типу "3 рука", робоча платформа дозволяє надійніше зафіксувати плату під час ремонту та паяння. До переваг також можна віднести антистатичне покриття, яке є дуже цінним у разі роботи з платами. В нашому асортименті можна знайти різні моделі робочих платформ. Проста, але водночас практична у користуванні, AOYUE 326 має два режими фіксації плати.

Складніші та дорожчі моделі, такі як AOYUE 328 та AOYUE 488, мають додаткові тримачі для ручного інструменту та вбудований димопоглинач.

А модель Kaisi F-204 додатково містить штатив для фіксації термофену, просто незамінний у разі реболінгу мікросхем.

Витратні матеріали для паяння

Паяльні жала

Всі паяльні жала можна умовно розділити на 3 групи:

  • звичайні паяльні жала;
  • паяльні жала серії HАKKO 900M;
  • паяльні жала серії HAKKO T12.

Ще один тип жал, який набирає популярності, це паяльні жала для індукційних паяльних станцій.

Практично всі паяльні жала, які зараз виробляються, мають антипригарне покриття. А кількість виробників паяльних станцій вражає не менше, ніж їхній асортимент. Тим не менш, за рівнем стандартів, найкращим залишається японський виробник HАKKO. Також варто відзначити виробника Aoyue. Aoyue виготовляє якісні жала серії Aoyue T, які можна використати як хорошу заміну HАKKO 900M.

Оригінальні жала стандарту HАKKO T12В, а також жала серії Aoyue T можна знайти в асортименті нашого онлайн-магазину. 

Флюси

Для того, щоб паяння було якісним та надійним, вам не обійтися без хорошого флюсу.

Флюс використовується для зняття окислів та жирних плівок з поверхонь металів перед паянням. До особливостей хорошого флюсу можна віднести:

  • низьку температура плавлення;
  • низьку питому вагу;
  • хороше розтікання та змочування поверхні металу.

Всім відомий флюс – каніфоль – сьогодні в чистому вигляді  практично не використовують. Але як би це банально не звучало, каніфоль  й надалі залишається основним компонентом більшості флюсів.

Всі флюси можна розділити на 3 типи:

  • нейтральні;
  • середньоактивні;
  • високоактивні.

Для більшості типів паяння достатньо буде нейтральних та середньоактивних флюсів, таких як SP-10, SG-15, SP-15 та SP-18+. Вони універсальні у використанні та не потребують змивання.

Припій

На відміну від флюсу, з вибором припою все трохи простіше.  Залежно від складу, вони  поділяються  на 2 типи:

Безсвинцеві припої вирізняються тим, що створюють механічно міцніше з’єднання. Також вони вважаються екологічно чистішими для навколишнього середовища та відповідають нормам директиви RoHS. Проте, вони мають низку недоліків:

  • у порівнянні зі свинцевими припоями, вони дорожчі;
  • потребують використання дорожчих флюсів;
  • характеризуються гіршими показниками змочування та розтікання.

Через це, безсвинцеві припої сьогодні використовують в основному на рівні промислового виробництва. Для звичайного паяння проводів та ремонту електроніки, як і раніше, використовуються свинцеві припої. В залежності від частки олова у складі, вирізняють досить багато варіацій свинцевих припоїв (ПОС-18, ПОС-30, ПОС-40 та інші). Проте  найбільш поширеним залишається припій ПОС-61 (припій олов’яно-свинцевий з 61% часткою олова) та його аналоги.

BGA-паста для паяння

BGA-паста – це суміш пастоподібного припою та флюсу. Вона має практичне застосування у тих випадках, коли використання звичайного припою неможливе. Наприклад, у разі реболінгу невеликих мікросхем на платах мобільних телефонів. Також BGA-пастою дуже зручно та швидко паяти проводи. Серед основних переваг BGA-пасти варто виділити її низьку точку плавлення, завдяки якій з нею можна працювати навіть термофеном паяльної станції. Асортимент BGA-паст на сьогоднішній день досить широкий, але серед перевірених варто виділити BGA-пасти виробників BAKU та Mechanic.

Стружка для жал (губка)

Для того, щоб паяльне жало прослужило вам довго, за ним потрібно доглядати. Під час паяння його необхідно очищувати від окислів та залишків припою. Зробити це можна з допомогою спеціальних целюлозних губок та стружки для очищення. Целюлозні губки дешеві та практичні. Але, у разі контакту з мокрою губкою, жала паяльників втрачають набрану температуру. Щоб цього уникнути, для очищення жал можна використати стружку з латуні. Вона довговічніша та забезпечує якісне очищення. Одним з найкращих виробників хороших та якісних інструментів для очищення жал вважають фірму Goot.

Стрічка для випаювання

Під час проведення ремонтних робіт на платах завжди виникає потреба в усуненні залишків припою. З цим завданням дуже добре справляється стрічка для випаювання – плетений мідний дріт, пропитаний слабоактивним флюсом. З її допомогою можна легко усунути залишки припою з ювелірною точністю. Водночас, значно знижується ризик перегрівання самої плати та впаяних на ній компонентів. Під час вибору стрічки для випаювання, варто звернути увагу на ширину. Найчастіше використовуються стрічки шириною 1,5-2 мм. І вкотре можна вирізнити виробника Goot: стрічки для випаювання цього виробника вважають найкращими. 

Ручний інструмент

Стрипер для зняття ізоляції

Зачищення проводів від ізоляції – невід’ємний складник процесу паяння. Для цього, зазвичай, використовують все, що попадеться під руки – власні зуби, канцелярський або звичайний ніж, кусачки. Проте, щоб зачистити провід якісно, не пошкодивши жили, потрібен стрипер. Бувають різні моделі стриперів, але найкращий – Pro'sKit 8PK-371D. Ця модель автоматично підлаштовується під діаметр перетину проводу. Також ним можна обтискати та обрізати проводи. Стрипер – це безумовно незамінний інструмент в арсеналі кожного майстра.

Набір допоміжних інструментів для паяння

Під час паяльних робіт досить часто виникає необхідність підправити щось безпосередньо в зоні паяння. Голіруч це не зробити, пінцет не завжди підходить. На допомогу прийдуть спеціалізовані набори допоміжних інструментів, такі як, наприклад, Pro'sKit 1PK-3616. Цей набір містить різного типу гачки, скребки, тримачі, затискачі, які просто створені для спрощення процесу паяння – починаючи від очищення плат від залишків флюсу та закінчуючи зніманням мікросхем та чіпів.

Набір пінцетів

Працювати тільки одним звичайним прямим пінцетом не завжди зручно. Для паяння та роботи з дрібними деталями інколи потрібен пінцет з загнутим носиком або й навіть пінцет зворотної дії. Тому набір з різних пінцетів має бути в арсеналі кожного майстра з ремонту електроніки. Хороший варіант набору – Pro'sKit 808-389, купити який можна  в нашому онлайн-магазині.

Також в нашому асортименті доступні антистатичні пінцети з вуглецевої сталі. Вони мають практичне застосування у разі роботи з електронікою, яка чутлива до статичної напруги.

 А для монтажу та демонтажу мікросхем більше підійдуть вакуумні пінцети.

Вимірювальне обладнання

USB-мікроскоп

У процесі ремонту сучасної електроніки вам обов’язково доведеться зіткнутися з паянням дрібних деталей, які важко розгледіти неозброєним оком. В такому разі досить зручно використовувати USB-мікроскопи.

Кратність збільшення та якість зображення у них достатні для паяння, а ціна, у порівнянні зі звичайними оптичними мікроскопами, доступніша. Для прикладу, розглянемо модель Supereyes B008. Серед основних переваг моделі такої цінової категорії варто виділити:

  • плавне регулювання кратності;
  • вбудоване підсвічення;
  • можливість запису фото та відео.

Також в комплект мікроскопа входить зручний штатив. Докладніше ознайомитись з принципом використанням такого мікроскопа для паяльних робіт можна у відеоогляді нижче.

Блок живлення

Лабораторні блоки живлення мають практичне застосування у ремонті та діагностиці електронних пристроїв. З їхньою допомогою можна забезпечити живлення материнської плати, наприклад, мобільного телефону, без використання акумулятора. А завдяки регулюванню струму і напруги, спектр їхнього використання в ремонті різного типу девайсів дуже широкий. Більшість ремонтних та паяльних робіт можна виконати з допомогою лабораторного блоку живлення напругою до 30 Вт та струмом до 5 А, наприклад, UNI-T UTP3315TFL.

Мультиметр

Без мультиметра  в ремонті та паянні електроніки просто як без рук. З його допомогою  можна швидко перевірити напругу контрольних точок материнської плати або визначити місце обриву кола. Функціоналом такого типу характеризуються навіть найдоступніші моделі мультиметрів. Але, якщо вам потрібен універсальний прилад, вибираючи мультиметр, зверніть увагу на наявність таких функцій:

  • вимірювання ємності;
  • вимірювання опору;
  • вимірювання індуктивності;
  • тестування діодів;
  • перевірка транзисторів.

В асортименті нашого онлайн-магазину представлений широкий вибір мультиметрів. Проте, безпосередньо для майстрів з ремонту електроніки, хотілося б виділити 2  моделі: UNI-T UTM 158D (UT58D) та UNI-T UTM 170A (UT70A).

Надіємось ця стаття допоможе вам у виборі та купівлі паяльного обладнання та аксесуарів. Асортимент товарів  для паяння  нашого інтернет-магазину досить широкий та не обмежується 20 позиціями. Тому, якщо у вас виникнуть додаткові питання, звертайтесь у наш відділ технічної підтримки! Ми завжди будемо раді вам допомогти!

Подобаються наші статті? Тоді ви заціните і відео на цю тему!

Команда Masteram

Копіювання матеріалів з сайту masteram.com.ua дозволяється тільки за умови вказівки авторства і розміщення зворотнього текстового посилання на кожен скопійований контент.

Відгуки клієнтів

Увійти в чат
Українська Офлайн Техпідтримка Офлайн
uk
Українська Русский
Увійти в чат
Українська Офлайн Техпідтримка Офлайн
Всі бренди
Переглянути весь каталог
Чат з продажів
 Українська не у мережі
 Техпідтримка не у мережі
Контакти
Телефон:
Замовити зворотний дзвінок
Email:
Порівняти
Не обрано товарів для порівняння
Чат з продажів
Контакти
Порівняти