Огляд цифрового мультиметра UNI-T UTM 170C

03.07.2013

Компанія Uni-Trend зарекомендувала себе як виробник якісного, надійного і недорогого вимірювального обладнання. Сьогодні піде мова про один з популярних приладів даного виробника, а саме про мультиметр UNI-T UTM 170C (UT70C).

Цифровий мультиметр UNI-T UTM 170C (UT70C) – це мультиметр середнього класу, верхня модель в лінійці UTM 170 (UT70). Дозволяє вимірювати постійну / змінну напругу і струм, опір, ємність, частоту і прогальність сигналу. Крім того, є ряд додаткових функцій, про які я докладніше розповім нижче.

Для початку розглянемо основні технічні характеристики UNI-T UTM 170C (UT70C):

Дисплей 8000, ЖК-дисплей з підсвіткою, 62 ? 53 мм
Постійна напруга (DC) Діапазон 80 мВ / 800 мВ / 8 В / 80 В / 800 В / 1000 В
Похибка ±(0,1%+1)
Змінна напруга (AC) Діапазон 800 мВ / 8 В / 80 В / 800 В / 1000 В
Похибка ±(1%+3)
Постійний струм (DC) Діапазон 80 мА / 800 мА / 8 А / 10 А
Похибка ±(0,3%+2)
Змінний струм (AC) Діапазон 80 мА / 800 мА / 8 А / 10 А
Похибка ±(0,8%+2)
Опір Діапазон 800 Ом / 8 кОм / 80 кОм / 800 кОм / 8 МОм / 80 МОм
Похибка ±(0,5%+1)
Ємність Діапазон 1 нФ / 10 нФ / 100 нФ / 1 мкФ / 10 мкФ / 100 мкФ
Похибка ±(2%+3)
Частота Діапазон 1 кГц / 10 кГц / 100 кГц / 1 МГц
Похибка ±(0,02%+1)
Живлення 9 В (батарейка 6F22)
Габарити 195 ? 90 ? 40 мм
Вага 0,55 кг
 

Комплект поставки досить багатий, і включає в себе:

1. Мультиметр
2. Інструкція російською та англійською мовами
3. Вимірювальні щупи
4. Щупи-крокодили
5. Диск з програмним забезпеченням
6. Кабель для передачі даних

Прилад приємно взяти в руку, не покидає відчуття гарної речі. Мультиметр виготовлений з якісного пластику, поміщений в гумовий кожух (забезпечує непоганий захист від падінь), є відкидна підставка.

У кожусі є пази для фіксації вимірювальних щупів.


Самі щупи якісні, еластичні, добре фіксуються в роз'ємах. Довжина проводу близько 1 метра. Щупи-крокодили дуже зручні при вимірюванні параметрів резисторів і конденсаторів. Довжина щупів-крокодилів близько 20 см.

Також на тильній стороні приладу знаходиться роз'єм для підключення кабелю RS232C з оптичною розв'язкою.

Мультиметр оснащений великим багатофункціональним дисплеєм.

Одночасно відображається величина, поточний діапазон, присутня аналогова 41-сегментна гістограма, підсвічування. Гістограма дуже спритна — оновлюється 50 разів за секунду, оновлення цифрових даних до 5 разів на секунду.

Під дисплеєм розміщений ряд функціональних клавіш:

Вмикання / вимикання зумера, звукового продзвонювання в режимі вимірювання опору. Також перемикання часу відгуку 1 мс/100 мс в режимі REC (запис максимального / мінімального / середнього значення).
MAX/MIN Вмикання режиму запису максимального / мінімального / середнього значення. Кожне наступне натискання кнопки перемикає відображення максимального / мінімального / середнього значення. Для виходу з режиму необхідно утримувати кнопку MAX/MIN близько 1 сек.
RANGE Перехід в режим ручного вибору діапазонів. Кожне наступне натискання кнопки RANGE збільшує діапазон вимірювань. Для переходу в автоматичний режим вибору діапазонів потрібно утримувати кнопку RANGE близько 1 сек.
HOLD Вмикання / вимикання режиму утримання даних.
Багатофункціональна клавіша. У режимі вимірювання опору дозволяє перейти на вимірювання ємності. При вимірюванні струму — перемикання між постійним і змінним струмом.
REL? Режим відносних вимірювань.
Hz Вимірювання частоти / прогальності в режимі вимірювання змінної напруги та струму.
* Вмикання / вимикання підсвічування дисплея.

Прилад вмикається поворотом ротора. За замовчуванням, вибір діапазонів вимірювання автоматичний, але є можливість переключитися на ручний.

Ротор має наступні положення:

  • У крайніх положеннях ротора мультиметр вимкнений.
  • Вимірювання змінної напруги.
  • Вимірювання постійної напруги.
  • Вимірювання постійної напруги до 800 мВ.
  • Вимірювання опору та ємності, звукове продзвонювання.
  • Перевірка діодів.
  • Вимірювання постійного / змінного струму до 10 А.
  • Вимірювання постійного / змінного струму до 800 мА.

Прилад має 4 роз'єми для підключення щупів.

COM – загальний роз'єм для підключення чорного щупа

A, mA – для підключення щупа при вимірюванні струмів до 10 А і 800 мА відповідно

– для підключення щупа при вимірюванні ємності, напруги, частоти і опору.

UNI-T UTM170C добре захищений від перевантажень. У режимі вимірювання напруги і частоти — захист 1000 В, при вимірюванні опору, ємності, перевірці діодів і звуковому продзвонюванні — 500 В. Прилад також захищений від коротких замикань і перевантажень по струму — мультиметр оснащений плавкими запобіжниками на 1 А і 10 А. Але в будь-якому випадку, слід дотримуватися правильності підключення щупів, вибору режимів та діапазонів вимірювань.

У режимі вимірювання струму або напруги на дисплей можна вивести значення частоти або прогальності сигналу. Для цього потрібно натиснути кнопку Hz.

Хоча заявлений приладом діапазон вимірювання частоти складає 1 МГц, прилад вимірює з непоганою точністю сигнали до 5 МГц.

Мультиметр поставляється з фірмовим ПЗ, яке дозволяє не тільки передавати дані на ПК, а й частково управляти мультиметром (в ПЗ винесені функції вмикання/вимикання режиму продзвонювання (при відповідному положенні ротора), режиму запису максимального / мінімального / середнього значення, режиму утримання даних, вибору діапазона вимірювання, вимірювання частоти і прогальності (при вимірюванні змінних струмів і напруг), вмикання/вимикання режиму вимірювання ємності (при відповідному положенні ротора), зміни роду струму (постійний / змінний) .


Також ведеться реєстрація сигналу в табличному і графічному вигляді. Швидкість запису встановлюється від 1 разу на секунду (максимальна) і до 1 разу на 9999 секунд. Кількість записів не обмежена. Файл можна зберегти у форматі *.xls, *.xml або *.txt.

Для прикладу, я проводив запис мережевої напруги з частотою 1 раз/сек протягом 3 годин.

Отриманий файл можна завантажити тут.

Можна записати добову зміну напруги і зберегти дані в таблицю. Але при цьому потрібно відключити режим автоматичного вимкнення живлення. Для цього при увімкненні мультиметра, необхідно утримувати кнопку .

Я користувався мультиметром близько 4 тижнів. Можу з упевненістю сказати, що UNI-T UTM 170C — надійний сучасний прилад, володіє широким функціоналом, гарною якістю виготовлення, високою точністю вимірювань. Крім того, є можливість передачі даних на ПК. Прилад, фактично, може працювати в режимі самописця. Порадувала наявність захисту від перевантажень. Недоліків я не виявив.

Важливою перевагою UNI-T UTM 170C є те, що мультиметр сертифікований, внесений до держреєстру ЗВТ України і не потребує метрологічної атестації.

Команда Masteram

Копіювання матеріалів з сайту masteram.com.ua дозволяється тільки за умови вказівки авторства і розміщення зворотнього текстового посилання на кожен скопійований контент.

Відгуки клієнтів

Увійти в чат
Українська Онлайн Техпідтримка Онлайн
uk
Українська Русский
Увійти в чат
Українська Онлайн Техпідтримка Онлайн
Всі бренди
Переглянути весь каталог
Чат з продажів
 Українська у мережі
 Техпідтримка у мережі
Контакти
Телефон:
Замовити зворотний дзвінок
Email:
Порівняти
Не обрано товарів для порівняння
Чат з продажів
Контакти
Порівняти