Ультразвукове чищення форсунок

22.04.2019

Незважаючи на «електромобільний бум» у всьому світі, частка авто з двигунами внутрішнього згорання наразі все ж залишається домінуючою. Якщо серцем електромобіля є його батарея живлення, то в звичайних автомобілях цю роль виконує двигун. Тому чіткість та злагодженість його роботи є важливим фактором, від якого залежить, чи зможете ви без проблем доїхати в будні дні з точки А в точку В, а на вихідних – ще й в точку С.

Очищення форсунок

Переваги використання форсунок

Починаючи з кінця 60-х років XX століття, в двигунах внутрішнього згорання для розподілу палива почали використовувати форсунки. Порівняно з карбюраторними системами подачі палива в них був ряд переваг:

  • Зменшення токсичності вихлопних газів;
  • Значно менші витрати палива;
  • Збільшення потужності двигуна та покращення динамічних властивостей авто;
  • Рідше потрібна заміна та чищення елементів паливної системи.

Разом з цим, в системах подачі палива з використанням форсунок є свої недоліки. Основний з них – це висока чутливість до якості палива. Враховуючи, що пальне на більшості наших АЗС залишає бажати кращого, власникам автомобілів доводиться стикатися з проблемою профілактичного чищення форсунок, а в складних випадках навіть з заміною їх на нові.  

Вартість нової форсунки суттєво б’є по кишені, тому на СТО, як правило, пропонують насамперед послугу з їх чищення. Зробити це можна двома методами:

  • Безпосередньо на автомобілі за допомогою промивальної станції (без демонтажу);
  • На тестовому стенді з використанням ультразвуку (з демонтажем).

Розглянемо детальніше переваги та недоліки кожного з них.

Методи очищення форсунок

За допомогою промивальної станції (без демонтажу)

Це досить простий метод чищення, який не займає багато часу та є доступним по ціні для власника автомобіля. Демонтовувати форсунки не потрібно, достатньо від’єднати штатну подачу палива і замість неї підключити спеціальний пристрій, який заправлений очисною рідиною (сольвентом). Двигун запускають і в процесі чищення ця рідина виконує роль палива.

Очищення форсунок

Перевагою цього методу є те, що крім форсунок також очищуються більшість елементів паливної системи двигуна. Проте у автомобілів з великим пробігом внаслідок розкисання нагару на поршневих кільцях та штоках клапанів можлива втрата компресії двигуна. Також неможливо наочно оцінити покращення продуктивності форсунки та форму факела розпилення палива. Тому такий метод більше підходить в якості первинного чищення та профілактичного чищення для автомобілів з пробігом до 100000 км.

За допомогою ультразвуку (з демонтажем)

На сьогодні це найсучасніший та найкращий метод, який забезпечує якісне очищення форсунок двигуна. На відміну від чищення за допомогою промивальної станції  він більш трудомісткий та дорожчий. Але разом з цим дозволяє наочно провести комплексну перевірку та оцінку стану форсунок «до» та «після» чищення за наступними критеріями:

  • Герметичність;
  • Продуктивність;
  • Форма струменю розпилювання палива.

На СТО для цього використовуються спеціальні пристрої, за допомогою яких поетапно відновлюють коректну роботу форсунки. Розглянемо кожен етап чищення більш детально.

Очищення форсунок

Демонтаж

Насамперед форсунки необхідно демонтувати з автомобіля. Робота копітка і потребує хорошої кваліфікації та акуратності майстра – при демонтажі головне не пошкодити інші елементи паливної системи. Після демонтажу проводиться огляд стану ущільнюючих кілець та фільтрів форсунки. Як правило, їх потрібно замінити на нові. Також оцінюється стан електричних контактів форсунки. Якщо вони сильно забруднені і мають сліди корозії, то їх необхідно обов’язково очистити.

Очищення форсунок

Перевірка на герметичність

Після того як форсунки демонтували, їх встановлюють на рампу тестувального стенду для перевірки на герметичність. Перевірка полягає в моделюванні подачі палива на форсунку в зачиненому стані. Якщо протягом 1 хвилини вона не протече, тоді форсунка вважається герметичною.

Очищення форсунок

Перевірка форми струменю розпилення палива

На наступному етапі оцінюється форма струменю розпилення палива форсунки. Для цього на форсунку подають під тиском тестувальну рідину (форсунка має бути у відкритому стані). Враховуючи різноманіття форсунок, єдиного стандарту оцінки форми струменю немає. Але разом з цим факел розпилення повинен мати форму близьку до однорідного правильного конусу.

Очищення форсунок

На що це впливає? Чим краще паливо розпилюється і змішується з повітрям, тим краще ця паливно-повітряна суміш запалюється і згорає. Якщо сопла форсунки частково закоксовані, то вона починає «лити» паливо струменем. Це призводить до збільшення витрат палива, додаткових вібрацій при роботі двигуна та збільшенню нагару в циліндрах.

Перевірка продуктивності

Тому наступний важливий етап – перевірка продуктивності форсунки. Для цього під кожною з форсунок встановлюють мірні ємності і за допомогою блоку керування тестового стенду моделюють подачу палива при різних режимах роботи двигуна автомобіля (холостий хід, 3000 та 5000 обертів).

Очищення форсунок

Як правило, ця процедура триває орієнтовно від 3 до 5 хвилин. Після цього проводиться оцінка продуктивності форсунок відповідно до рівномірності наповнення мірних ємностей.

Ультразвукове очищення

Наступний етап – безпосередньо ультразвукове чищення. Попередньо форсунки потрібно пронумерувати згідно з їх розміщенням на тестовому стенді, оскільки після чищення їх потрібно буде повторно протестувати. Форсунки поміщають в ультразвукову ванну таким чином, щоб на їхні контакти в процесі чищення не потрапляла рідина. Для цього, як правило, використовується спеціальна підставка.

Очищення форсунок

Від центрального блоку тестового стенду до контактів форсунки підключаються проводи живлення - в процесі чищення по ним будуть подаватись імпульси, які періодично відкриватимуть форсунку для кращого очищення її зсередини. В якості очисника використовується спеціальний розчин для чищення форсунок в ультразвуковій ванні.

Після підготовчих робіт запускається процес очищення орієнтовно на 20 хвилин. Для кращого результату рекомендується використовувати ультразвукові ванни з підігрівом (оптимальна температура 60 градусів).

Контрольна перевірка

Після завершення ультразвукового чищення форсунки знову перевіряють на тестовому стенді.

Очищення форсунок

Якщо суттєвих покращень не спостерігається, тоді цикл очищення повторюють до досягнення бажаного результату.

Кавітація та ризики очищення форсунок ультразвуком

Чому ж саме ультразвукове очищення вважається найкращим рішенням для відновлення правильної роботи форсунок? Відповідь на це питання криється в ефекті кавітації. Ультразвук, при проходженні через рідину для очищення, породжує хвилі низького та високого тиску. Це призводить до виникнення дрібних бульбашок, які починають рости у фазі низького тиску та лопаються у фазі високого тиску. При їх лопанні вивільняється величезна кількість енергії, яка породжує ударні хвилі – саме завдяки їм відбувається відокремлення забруднень  від поверхні предметів в ультразвуковій ванні.

Очищення форсунок

Але разом з рядом переваг є й певні ризики  очищення форсунок в ультразвуковій ванні. Зокрема це стосується форсунок, які містять керамічні елементи або мають керамічне покриття – під дією ультразвукових хвиль є велика ймовірність їх пошкодження. Як наслідок – форсунка втрачає герметичність і вже не підлягає відновленню. Такі форсунки, як правило, очищують промивальним безрозбірним методом або скорочують час очищення в ультразвуковій ванні до мінімуму. Також в таких випадках застосовуються пасивні методи очищення з видаленням забруднень із зовнішньої поверхні форсунки.

Очищення форсунок в домашніх умовах

Для наочності продемонструємо результат очищення ультразвуком дизельної форсунки за допомогою обладнання з асортименту нашого інтернет-магазину.  Для цього використаємо:

  • ультразвукову ванну з підігрівом Jeken (Codyson) PS-20;
  • лабораторний блок живлення Masteram MR3003M-3 (для моделювання подачі імпульсів, які будуть відкривати / закривати форсунку в процесі очищення);
  • набір щупів AxioMet PRZEW-POM-1.

Замість спеціалізованої очисної рідини для форсунок використаємо розчин звичайної води та засобу для миття посуду.  Очищення проводимо в три етапи тривалістю по 7-8 хвилин кожен. Після кожного етапу наочно можна оцінити кількість бруду, який вимивається ультразвуком з форсунки.

На жаль, перевірити та оцінити роботу форсунки «до» та «після» очищення не вдалось у зв’язку з відсутністю спеціалізованого стенду. Але можна візуально оцінити переваги очищення ультразвуком за допомогою звичайної води без використання агресивно-хімічних речовин.

Очищення форсунок

Замість післямови хотілось би вам нагадати - при купівлі автомобіля ви умовно зголосились за ним доглядати, бути з ним в горі і радості :) Форсунки – це один з важливих елементів серця вашого залізного коня – двигуна. Тому з певною періодичністю (як правило 30 тис. км) необхідно проводити планове ТО для діагностики стану форсунок. Також час від часу прислухайтесь до роботи двигуна автомобіля. «Симптоми» некоректної роботи форсунок такі:

  • значне збільшення витрат палива;
  • провали під час розгону автомобіля;
  • «посмикування» автомобіля під час руху;
  • проблеми з запуском двигуна та додаткові вібрації при його роботі на холостих обертах;
  • поява вихлопів чорного кольору.

При виявленні вищезазначених ознак краще відразу звернутись до кваліфікованих майстрів, які допоможуть вам у вирішенні проблеми. І найголовніше – заправляйте ваше авто тільки якісним пальним на перевірених АЗС. Зекономлені гроші на пальному сумнівного походження з часом можуть вилитись не тільки у заміну всіх форсунок, а й також у капітальний ремонт двигуна та паливної системи вашого автомобіля.

Подобаються наші статті? Тоді ви заціните і відео на цю тему!

Команда Masteram

Копіювання матеріалів з сайту masteram.com.ua дозволяється тільки за умови вказівки авторства і розміщення зворотнього текстового посилання на кожен скопійований контент.

Відгуки клієнтів

Увійти в чат
Українська Онлайн Техпідтримка Онлайн
uk
Українська Русский
Увійти в чат
Українська Онлайн Техпідтримка Онлайн
Всі бренди
Переглянути весь каталог
Чат з продажів
 Українська у мережі
 Техпідтримка у мережі
Контакти
Телефон:
Замовити зворотний дзвінок
Email:
Порівняти
Не обрано товарів для порівняння
Чат з продажів
Контакти
Порівняти