Як знайти струм витоку в автомобілі

22.11.2018
26.07.22

Багато автолюбителів стикалися з проблемою запуску автомобіля, у якого розрядився акумулятор. "Симптоми" зазвичай однотипні:

  • стартер ледве-ледве прокручується;
  • з-під капоту лунають характерні клацання реле;
  • індикатори приборної панелі гаснуть при провертанні ключа запалення.

Ще гірше – акумулятор настільки розряджений, що навіть центральний замок не спрацьовує. Одним словом, ситуація з неприємних, особливо коли вона виникає після нічного простою автомобіля, а вам потрібно терміново їхати на роботу або у справах. Причина може бути банальною – забули вимкнути зовнішнє освітлення. В такому випадку для швидкого запуску авто достатньо скористатись пускозарядним пристроєм, попросити в когось "прикурити" від його автомобіля або ставити акумулятор на заряджання і провести день в тісному колі з іншими пасажирами громадського транспорту.

Зміст

Причини розряджання акумулятора

Глибоке розряджання акумулятора погано відбивається на його роботі. Але набагато гірше, коли ця ситуація повторюється з дня в день. І ось тут варто задуматись, в чому ж саме причина такої поведінки вашого залізного коня. З основних можна виділити:

  • зношеність акумулятора;
  • невідповідність співвідношення «зарядка/розрядка» від генератора;
  • вихід з ладу генератора;
  • погана робота стартера;
  • позаштатні струми витоку.

В першу чергу потрібно перевірити сам акумулятор. Якщо він у вас більше 3-5 років, то він ймовірно вже втрачає свої властивості утримувати заряд. Для перевірки від’єднуємо клеми акумулятора, залишаємо його на 2-3 години і перевіряємо напругу на контактах. Для цього достатньо звичайного мультиметра – під’єднуємо його до клем акумулятора дотримуючись полярності (плюс до плюса, мінус до мінуса). Оптимальне значенням напруги 12,65 В,  мінімально допустиме – 11,9 В.

Залежно від характеру використання автомобіля акумулятор може не встигати відновлювати заряд від генератора. На це можуть впливати короткі поїздки, простої в заторах, часті запуски та глушіння двигуна. Ці фактори чинять ще більший вплив на акумулятор в холодну пору року.

В автомобілях з великим пробігом досить часто причиною може бути вихід з ладу генератора. Як правило, на приборній панелі має з’явитись відповідне попередження, але інколи ми можемо на це не звернути увагу. Також причина може бути в стартері – через зношеність підшипника чи заклинювання втулки він починає брати більше живлення при прокручуванні. В таких випадках потрібна заміна запчастини новою або відновлення її на СТО.

Струм витоку

Якщо всі перелічені вище причини не підтвердилися на різних етапах діагностики, тоді потрібно перейти на наступний – пошук струмів витоку. Причинами їх виникнення можуть бути:

  • Забруднення та окислення клем акумулятора;
  • Пошкодження ізоляції проводки автомобіля;
  • Некоректне підключення додаткового устаткування (позаштатна магнітола, сигналізація).

Перші дві можна визначити візуально, а для останньої вже знадобиться додаткове обладнання для діагностики. Знову ж таки, можна використати звичайний мультиметр або струмовимірювальні кліщі.

Вимірювання струму витоку

Перед початком діагностики потрібно провести підготовчі роботи. В першу чергу залишаємо відкритим капот та вимикаємо всі споживачі струму - магнітолу, зовнішнє та внутрішнє освітлення, виймаємо ключ з замка запалювання, закриваємо двері. Під час вимірювання мультиметром акумулятор буде вмикатись і вимикатись, можливе спрацювання центрального замка. Тому краще залишити вікна відкритими для доступу в авто.

Для вимірювання нам знадобляться:

режим измерения тока Мультиметр перемикаємо в режим вимірювання струму
Измерение тока утечки Від’єднуємо мінусову клему від акумулятора. Під’єднуємо один щуп до знятої клеми, інший до контакту акумулятора
Измерение тока утечки Перевіряємо значення струму витоку

Досить зручно вимірювати струм витоку струмовимірювальними кліщами – не потрібно нічого роз’єднувати, просто обтискаємо провід і проводимо вимірювання. Недоліком кліщів вважається їх неточність і здатність вловлювати паразитні струми. Але за допомогою обнулення кнопкою «Zero» можна досягнути точних результатів.

Вимірювання струму витоку

Обтискати потрібно або плюсовий або мінусовий провід з усіма проводами, які під’єднані до однієї з клем (якщо такі є). Єдиний момент – кліщі повинні вимірювати постійний струм. Як правило, їх ціна на порядок вище порівняно зі звичайними кліщами для вимірювання лише змінного струму.

Допустимі межі струму витоку – 20-80 мА. Як правило, норми споживання струму штатними пристроями такі:

  • пам'ять магнітоли – 5-10 мА;
  • сигналізація – 20-25 мА;
  • електронний блок керування – 3-5 мА.

До найбільш популярних позаштатних пристроїв можна віднести «нерідну» акустичну систему (магнітола, підсилювачі) та сигналізацію. Також може бути витік струму через такі споживачі як відеореєстратор та GPS-навігатор, які підключено через гніздо прикурювача, оскільки в деяких автомобілях на нього живлення подається незалежно від замка запалювання. Досить часто причиною є закорочування кінцевика підсвітки багажника і через це лампа постійно увімкнена.

Відразу після того, як ми підключили мультиметр, значення струму витоку може бути більшим за допустимі межі. Не потрібно відразу панікувати – підключаючи мультиметр в розрив ми фактично замикаємо коло і подаємо живлення на прилади. Залежно від автомобіля потрібен певний час,  щоб він знову перейшов в режим простою – від 1 до 20 хвилин.

Вимірювання струму витоку Значення струму витоку
безпосередньо після підключення мультиметра
Вимірювання струму витоку Значення струму витоку
після переходу авто в стан спокою (простою)

Якщо все ж таки значення сили струму не зменшується, тоді переходимо на наступний етап – діагностика блоку запобіжників та реле.

Перевірка реле та запобіжників

Перевірка реле та запобіжників

Розподільча коробка з запобіжниками та реле знаходиться під капотом. Додатково можливе розміщення ще одного блоку в салоні автомобіля біля приборної панелі, під заднім сидінням і також в багажнику. Пошук можливого споживача зайвого струму проводимо наступним чином:

  • мультиметр має бути підключений таким же чином, як при вимірюванні струму витоку;
  • кожен запобіжник по черзі виймаємо та вставляємо на місце, при цьому дивимось чи не змінюється значення струму на дисплеї мультиметра;
  • якщо виявляємо суттєве зменшення (до рівня допустимого), тоді дивимось в технічній документації автомобіля за що відповідає даний запобіжник і переходимо до детальної діагностики пристроїв, за які він відповідає.

Ви перевірили всі  запобіжники, але проблема зі струмом витоку залишається не вирішеною?

В такому випадку потрібно перевірити обладнання, яке запобіжниками не захищене. До нього належать:

  • генератор;
  • стартер.

Перевірка генератора

Перевірка генератора

Однією з основних причин споживання генератором струму, як правило, є вихід з ладу силових діодів його випрямляючого блоку (діодного моста). Це негативно впливає на стан акумуляторної батареї як при простоюванні автомобіля, так і при його пересуванні. При простоюванні відбувається паразитне споживання струму, а при пересуванні (чи просто при роботі двигуна) струм, який виробляє генератор, частково або повністю не надходить для заряджання акумулятора. Для перевірки струмів витоку через генератор потрібно в першу чергу від’єднати акумулятор від загальної мережі автомобіля (достатньо зняти мінусову клему).

Після цього від’єднуємо від генератора 2 силові проводи та з’єднуємо їх надійно разом. Враховуючи тип роз’єму, можна використати для з’єднання болт та гайку відповідного діаметру. Також потрібно місце з’єднання заізолювати діелектриком, підійде звичайна ізострічка. Тепер підключаємо наш мультиметр в мережу автомобіля в режимі вимірювання струму і спостерігаємо за показником:

  • якщо значення струму витоку не змінилось, тоді проблема не в генераторі;
  • якщо зменшилось до допустимих меж, тоді потрібно генератор ремонтувати або замінити його новим.

Перевірка стартера

Перевірка стартера

Відразу кажемо – струму витоку в стартері немає. Тут трохи інше поняття – збільшення величини пускового струму стартера, внаслідок чого не вистачає струму акумулятора для того щоб завести двигун автомобіля. Однією з причин може також бути неправильно підібраний по потужності акумулятор. Але якщо з ним все в нормі, тоді потрібно виміряти пусковий струм вашого авто. Для цього вам знадобляться струмовимірювальні кліщі та наш відеоогляд про те, як це правильно зробити.

Первинну перевірку генератора і стартера можна зробити самостійно при наявності мультиметра та струмовимірювальних кліщів. Але їх ремонт чи заміну краще все ж доручити працівникам СТО.

Перевірка проводки

Перевірка проводки

Досить часто при пошуку струму витоку доводиться стикатись з ситуацією, коли вдалося виявити проблемну лінію споживання струму, але всі прилади, які підключені до неї, працюють коректно. Причиною може бути пошкодження проводки. Для цього її потрібно протестувати мультиметром в режимі омметра. Як правило, заводська проводка прокладається таким чином, що порушення її цілісності можливе тільки внаслідок ДТП або умисного пошкодження. Тому в першу чергу джерело струмів витоку потрібно шукати перевіряючи проводку пристроїв, які встановлені позаштатно.

Якщо у вас виникають труднощі з запуском автомобіля через проблеми з акумулятором, не варто відкладати «на потім» пошук причин цього явища. Завищені струми витоку помалу, але впевнено вбивають ваш акумулятор. Також проблеми з проводкою можуть призвести до короткого замикання та пожежі в автомобілі. Дешевше буде провести вчасно діагностику самостійно або доручити це працівникам СТО.

Побачити процес пошуку струмів витоку в автомобілі ви можете у нашому відео:

Наш інтернет-магазин пропонує широкий асортимент мультиметрів, струмовимірювальних кліщів та пускозарядних пристроїв, які вам у цьому допоможуть. У випадку питань по підбору обладнання чи додаткової консультації завжди звертайтесь, будемо раді допомогти.

Подобаються наші статті? Тоді ви заціните і відео на цю тему!

Команда Masteram

Копіювання матеріалів з сайту masteram.com.ua дозволяється тільки за умови вказівки авторства і розміщення зворотнього текстового посилання на кожен скопійований контент.

Відгуки клієнтів

Увійти в чат
Українська Офлайн Техпідтримка Офлайн
uk
Українська Русский
Увійти в чат
Українська Офлайн Техпідтримка Офлайн
Всі бренди
Переглянути весь каталог
Чат з продажів
 Українська не у мережі
 Техпідтримка не у мережі
Контакти
Телефон:
Замовити зворотний дзвінок
Email:
Порівняти
Не обрано товарів для порівняння
Чат з продажів
Контакти
Порівняти