Як обрати лабораторний блок живлення

01.04.2013
14.11.18

Лабораторний блок живлення — це незамінна річ в арсеналі будь-якого інженера-електронника, що займається ремонтом, налагодженням і розробкою електронних пристроїв. На сьогодні день, завдяки невисокій вартості розробки та великому попиту, на ринку представлений досить широкий спектр джерел живлення, тому, не розібравшись в цьому питанні більш детально, можна просто заплутатися. Сподіваємося, що ця стаття допоможе вам розібратися в основних типах блоків живлення і зрештою зробити оптимальний вибір.

  1. Типи блоків живлення
  2. Вибір блоку живлення
  3. Захист та струм обмеження

Типи блоків живлення

Не можна не згадати про те, які джерела живлення взагалі бувають. За принципом дії лабораторні блоки живлення діляться на два типи: лінійні (трансформаторні) і імпульсні. Імпульсні блоки живлення мають більш високий ККД, тому їх використовують, в основному, в роботі з великими потужностями. Практично всі джерела живлення з вихідним струмом більше 5 А є імпульсними. Головною ж перевагою трансформаторних блоків живлення є їх простота конструкції, надійність, а також низька вартість і висока доступність елементів, що істотно впливає на легкість ремонту і заміну деталей.

Регульований блок живлення Masteram MR3005-2

Регульований блок живлення Masteram MR3005-2

Більшість виробників використовують стандартну систему позначення моделей, тому основні параметри пристрою можна дізнатися з його назви. Розглянемо на прикладі лабораторного блоку живлення Masteram MR3005-2:

1 2 3 4 5
MR 30 05 - 2
  1. MR – маркування назви виробника.
  2. Максимальна вихідна напруга.
  3. Максимальний вихідний струм.
  4. Тип дисплея:
    • D: рідкокристалічний
    • C: два стрілочних індикатора
    • пробіл: світлодіодний дисплей
  5. Кількість каналів.

Завдяки вищевикладеній розшифровці можна з упевненістю сказати, що Masteram MR3005-2 – це двоканальне джерело живлення з максимальною вихідною напругою 30 В, струмом 5 А, оснащений світлодіодним дисплеєм.

Вибір блоку живлення

Перед купівлею блоку необхідно визначитися з наступними основними параметрами: максимальною вихідною напругою і струмом, а також кількістю каналів.

Найпоширенішим діапазоном вихідних напруг можна назвати діапазон від 12 до 50 В, а також вихідних струмів – від 2 до 50 А, але на ринку джерел живлення зустрічаються і більш потужні моделі, наприклад, Masteram MR15010E (150 В, 10 А) і Masteram MR10010E (100 В, 10 А).

Блоки живлення бувають одно-, дво-, і триканальні. Для елементарних потреб (наприклад таких, як ремонт мобільних телефонів та живлення малопотужних пристроїв) досить одноканального приладу, наприклад такого, як Masteram MR1505C. Водночас, серед одноканальних приладів трапляються і такі «монстри», як Masteram MR3020MR (30 В, 20 А) або Masteram MR5020E (50 В, 20 А). Їх вже можна застосовувати для живлення потужних пристроїв, наприклад, для заряджання автомобільних акумуляторів, або ж використання в гальваніці.

Заряджання автомобільного акумулятора за допомогою блоку живлення Заряджання автомобільного акумулятора за допомогою блоку живлення

У тому випадку, якщо потрібно організувати двополярне живлення, або коли необхідні два незалежні джерела напруги – не обійтися без двоканального блоку живлення, такого, наприклад, як Masteram MR3002-2.

Зазвичай у таких блоків живлення передбачена можливість паралельного та послідовного з'єднання каналів за допомогою кнопок на передній панелі. Наприклад , якщо у вас двоканальний блок живлення з максимальною вихідною напругою 30 В і струмом 5 А, то з'єднавши канали послідовно, можна отримати одноканальне джерело з максимальною вихідною напругою 60 В і струмом 5 А. При паралельному з'єднанні каналів – одноканальне джерело 30 В, 10 А. При цьому, для рівномірного навантаження бажано встановити однакові значення струму і напруги в кожному з каналів.

Триканальні блоки живлення в більшості випадків мають два регульованих канали і один з фіксованим значенням напруги (найчастіше 5 В). Крім того, в подібних пристроях практично завжди присутня можливість паралельного та послідовного увімкнення каналів. Прикладом такого джерела може служити Masteram MR3005D-3.

У блоках живлення для відображення параметрів застосовуються такі типи індикаторів: рідкокристалічні, стрілочні і світлодіодні. Як вже було сказано раніше, на тип індикатора вказує буквений індекс у маркуванні пристрою. Наприклад, блок живлення Masteram MR1505D оснащується РК-дисплеєм, а модель Masteram MR1505C — стрілочними індикаторами.

Лабораторний блок живлення Masteram MR1505D

Регульований блок живлення Masteram MR1505D

Крім того, існує також окремий клас блоків живлення — програмовані, наприклад такі, як Rigol DP831A, Siglent SPD3303C і RIGOL DP832. У них передбачена можливість задати алгоритм зміни напруг і струмів в залежності від часу, і до всього іншого є можливість управління блоком з ПК. Також синхронізацію з ПК мають непрограмовані джерела Masteram MR3010MR і Masteram MR3020MR.

Захист та струм обмеження

Більшість блоків живлення мають вбудований регульований захист по струму, тому оператор, як правило, має можливість встановити необхідні значення струму обмеження. При перевищенні цього значення система захисту буде автоматично регулювати вихідну напругу таким чином, щоб вихідний струм не перевищив встановлене значення. Встановлення значення струму обмежень потрібно робити в такий спосіб: від'єднуємо навантаження, виставляємо напругу на рівні 1 В, струм на мінімум. Після цього потрібно закоротити вихідні клеми (необхідно використовувати дріт відповідного перерізу, особливо при роботі з струмами вище 5 А) і встановити за допомогою регулятора «CURRENT» необхідне значення струму обмеження.

У потужних лінійних джерелах живлення (зазвичай з вихідним струмом вище 5 А) та більшості імпульсних джерел живлення, при виникненні короткого замикання на виході, спрацьовує захист, тому струм обмеження виставити не вийде. Зробити це можливо тільки під навантаженням.

Приклад встановлення струму обмеження

Youtube video

Для моделей з цифровим введенням параметрів (наприклад, Masteram MR3020MR) все набагато простіше: значення максимального струму можна вводити безпосередньо з передньої панелі. Причому це можна робити як з навантаженням, так і без.

При вмиканні/вимиканні блоку живлення можуть виникнути перехідні процеси — стрибки вихідної напруги і, як наслідок, струмів, що може вивести з ладу заживлюваний пристрій. Тому, бажано спочатку увімкнути блок, виставити всі параметри, а потім вже підключати навантаження. Можна використовувати для цієї мети додаткову кнопку.

Щупи для блоків живлення

Зазвичай в комплект поставки з подібними пристроями входить тільки інструкція з експлуатації та кабель живлення. Для простоти і більшої надійності, рекомендуємо використовувати набір щупів AxioMet.

Набір щупів AxioMet PRZEW-POM-1

Щиро сподіваємося на те, що дана стаття пролила для вас світло на ситуацію, яка склалася в даний момент на ринку регульованих блоків живлення, і допомогла вам зробити правильний вибір, адже подібні пристрої по-справжньому незамінні при дослідженнях і розробках в області радіоелектронної техніки, при налаштуванні та ремонті радіоапаратури і виконанні безлічі інших завдань.

Більш детально ознайомитися з усіма доступними в нашому магазині одно- , дво- , і триканальними моделями ви, звичайно ж, можете відвідавши спеціальний розділ магазину інструментів Masteram, який цілком і повністю присвячений джерелам живлення. Крім того, на нашому каналі YouTube регулярно публікуються відеоогляди блоків живлення з нашого асортименту.

Копіювання матеріалів з сайту masteram.com.ua дозволяється тільки за умови вказівки авторства і розміщення зворотнього текстового посилання на кожен скопійований контент.

Відгуки клієнтів

Увійти в чат
Українська Онлайн Техпідтримка Офлайн
uk
Українська Русский
Увійти в чат
Українська Онлайн Техпідтримка Офлайн
Всі бренди
Переглянути весь каталог
Чат з продажів
 Українська у мережі
 Техпідтримка не у мережі
Контакти
Телефон:
Замовити зворотний дзвінок
Email:
Порівняти
Не обрано товарів для порівняння
Чат з продажів
Контакти
Порівняти