Газосигналізатор – безпека у ваших руках

10.03.2019
11.01.23

Для всіх нас у побуті звичними є прилади для приготування їжі, нагрівання води та опалення приміщень: газові плити, колонки, печі, газові та твердопаливні котли. Останнім часом забудовники віддають перевагу облаштуванню нового житлового фонду газовими двоконтурними котлами. В той же час, в останні десятиліття з метою підвищення енергоефективності наших квартир (будинків), звичайні дерев'яні вікна та двері замінюються металопластиковими. Встановлення таких віконних конструкцій дозволяє зберегти тепло, проте знижує доступ свіжого повітря в приміщення.

Це може стати проблемою у випадку використання газових приладів і твердопаливних котлів. В цих приладах відбуваються процеси горіння, які супроводжуються зв'язуванням кисню, що може бути небезпечним для споживачів благ цивілізації. До того ж можливий витік газу метану через некоректне підключення газорозподільних систем до газових приладів. Несправність димових і вентиляційних каналів також явище досить поширене. Всі ці колізії можуть стати фатальними. І мова йде не тільки про майно, але й про втрату найдорожчого — здоров'я і навіть життя людини.

Щоб розібратися, в чому полягає небезпека використання приладів, в яких відбуваються процеси горіння, пройдімо невеликий інструктаж.

Зміст

Статистика

У 50% випадках основна причина отруєння чадним газом — неправильне користування газовими котлами, 30% — встановлення газових колонок у приміщенні ванної кімнати, ще 20% летальних випадків відбуваються через неправильне користування пічним опаленням.

Чадний газ – невидимий супутник генератора

Генератор – складний та потенційно небезпечний прилад, який часто встановлюють у нерекомендованих місцях (на балконі, терасі, у гаражі чи на відстані усього кількох метрів від будинку). Це може становити загрозу, адже під час згоряння, паливо в генераторі виділяє небезпечні речовини, зокрема чадний газ. Випадки отруєння цим газом від генераторів – не рідкість.
Саме тому ми рекомендуємо використовувати газосигналізатори у приміщеннях, поруч з якими розміщений генератор. Вони дозволять вчасно дізнатися та відреагувати на наявність чадного газу в повітрі.
Газосигналізатор – це не примха, а запорука безпеки під час користування генератором.

Що таке газ?

Газ – агрегатний стан речовини, в якому його частки не пов'язані або дуже слабо пов'язані між собою силами взаємодії і рухаються вільно та заповнюють весь наданий їм об'єм. Гази бувають природними і отриманими штучним шляхом в результаті хімічних реакцій. Найпростіша класифікація газів з точки зору хімії:

  • Окислювачі – самі по собі не горючі гази, але відмінно підтримують горіння. Найбільш поширені серед них – повітря, двоокис азоту, окис азоту, кисень, фтор, хлор;
  • Інертні гази не підтримують горіння і не горять. Якщо в приміщення подати певний обсяг нейтрального газу, то за рахунок витіснення кисню, можна суттєво обмежити процес горіння. Найбільш поширені нейтральні гази: азот, аргон, гелій, вуглекислий газ (СО2);
  • Горючі гази в суміші з повітрям або киснем займаються або вибухають при відповідній концентрації суміші. Найбільш поширені горючі гази: аміак, ацетилен, метан, чадний газ (СО), водень, бутан, пропан, сілан, етан, всілякі холодильні агенти.

Газ – небезпечний товариш

Для функціонування побутових газових приладів в них подається газ метан, при горінні якого споживається кисень і виділяється тепло.

Чим небезпечний метан?

Метан витісняє з повітря кисень, що може стати причиною удушення. Відчути нестачу кисню неможливо.

Метан (хімічна формула СН) – найпростіший граничний вуглеводень. У нормальних умовах це безбарвний газ без запаху, легший за повітря. Газ метан, що надходить в газорозподільну систему для житлового фонду, зазвичай одорується для швидкого виявлення органами нюху. Метан не є особливо небезпечним для здоров'я людини. Однак, є дані, що метан відноситься до токсичних речовин, що діють на центральну нервову систему. Клас небезпеки по впливу на людину – четвертий. Найбільшу небезпеку становить його фізична властивість – вибухонебезпечність.

При накопиченні в закритому приміщенні метан набуває потенціал руйнівної дії. Межі вибухонебезпечності при концентрації в повітрі від 4,4% до 17%. Найбільш вибухонебезпечна концентрація – 9,5%.

Що робити, якщо ви відчули запах газу?

  • відчиніть всі вікна та двері для провітрювання;
  • перекрийте газові крани;
  • виведіть людей та покиньте приміщення;
  • викличте газову службу (тел. 104).

Що не можна робити, якщо ви відчули запах газу?

  • не вмикайте і не вимикайте освітлення;
  • не вмикайте і не вимикайте електроприлади;
  • не користуйтеся вогнем, не паліть.

Чим небезпечний чадний газ?

Не менш небезпечний – чадний газ, він є продуктом горіння. Хімічна формула – СО. Отриманий в лабораторних умовах оксид вуглецю (II) – це горючий безбарвний газ без запаху. Так званий «запах чадного газу» насправді є запахом супутніх органічних домішок.

Чадний газ виділяється не тільки під час пожежі. Поява чадного газу можлива в приміщеннях, де є газова колонка або котел, пічне опалення, камін або інші прилади, в яких відбуваються процеси горіння, в тому числі двигуни внутрішнього згоряння (напр. в гаражі, де є авто). Чадний газ може накопичуватися при необережному поводженні із заслінкою печі, виході з ладу газового приладу, неправильно спроектованому або забитому димовентиляційному каналі або димоході, при утворенні зворотної тяги від неправильної вентиляції, поривів вітру в димоході, при недостатньому доступі кисню в приміщення, а також при використанні в приміщенні примусової вентиляції (електричної витяжки).

зворотна тяга Виникнення зворотної тяги від електричної кухонної витяжки
1 – електрична витяжка; 2 – газова колонка; 3 – димохідний канал; 4 – вентиляційний короб.

Не встановлюйте примусову вентиляцію в приміщеннях, де стоїть газовий котел чи колонка!

Чадний газ дуже токсичний. Гранично допустима концентрація (ГДК) в повітрі: максимальна разова – 3 мг/м³, середньодобова – 1 мг/м³. Чадний газ легший за повітря.

Токсична дія оксиду вуглецю (II) обумовлена зв'язуванням гемоглобіну крові в міцне з'єднання – карбоксигемоглобін. Утворення цього з'єднання супроводжується витісненням кисню з крові. Таким чином блокується постачання кисню в усі органи і тканини людини. Концентрація в повітрі більше 0,1% призводить до смерті протягом однієї години.

Ознаками отруєння чадним газом може стати головний біль і запаморочення, задишка, прискорене серцебиття, мерехтіння перед очима, загальна слабкість, нудота, іноді блювота; у важких випадках судоми, втрата свідомості, кома. Найбільшою загрозою при отруєнні чадним газом є те, що навіть досвідчені медики не завжди можуть вчасно розпізнати його симптоми. Багато хто може переплутати отруєння чадним газом з харчовим отруєнням, слабкістю, зміною тиску та іншими причинами, втрачаючи при цьому час на порятунок. Якщо жертва отруєння вирішить «трохи відпочити» у приміщенні з чадним газом, вона помре.

Що робити при отруєнні чадним газом?

  • відчиніть всі вікна та двері для провітрювання (якщо нема пожежі);
  • виведіть отруєних людей на вулицю;
  • викличте медиків (тел. 103);
  • послабте одяг, щоб полегшити дихання;
  • щоб привести до тями, прикладіть до носа потерпілого тампон із нашатирним спиртом;
  • напоїть потерпілих міцною кавою, чаєм;
  • викличте газову службу (тел. 104).

Що таке газосигналізатор і для чого він потрібен?

Не будемо драматизувати, проте знаємо, що такі факти вибухів та отруєнь є і, на жаль, відбуваються не так вже й рідко. Для запобігання аварійним ситуаціям, для збереження здоров'я і життя рідних і близьких, необхідно подбати про встановлення газосигналізатора в квартирі (будинку).

Побутовий сигналізатор газу (газовий детектор, газосигналізатор) – пристрій для безперервного контролю концентрації газів в повітрі побутових і комунальних приміщень, а також звукового та світлового сповіщення про перевищення цими газами допустимих концентрацій.

На вітчизняних промислових підприємствах виготовляють досить широкий асортимент відносно недорогих приладів, які встановлюються в приміщенні та видають звукові і світлові сигнали при перевищенні гранично допустимих концентрацій газу в приміщенні.

Якого типу газосигналізатор потрібно встановити?

Тип газосигналізатора залежить від того, які газові прилади ви використовуєте, а також від приміщення, в якому він встановлюється. Є сигналізатори з детекторами чадного газу, метану, пропану, бутану, інших газів. Для побутових потреб переважно використовують детектори метану і чадного газу.

Залежно від конкретної моделі, газосигналізатори здатні не лише сповіщати про небезпеку звуковими і світловими сигналами, а й керувати електромагнітними газовими клапанами, системою вентиляції, зовнішніми світловими і звуковими пристроями. Детальну консультацію з приводу підключення зовнішніх пристроїв до газосигналізатора можна отримати у фахівця або ж ознайомитися з рекомендаціями в інструкції з експлуатації.

В яких приміщеннях встановлювати газосигналізатори?

Відповідно до європейського стандарту EN50292, що регламентує встановлення детекторів монооксиду вуглецю, газосигналізатори потрібно встановлювати у кожному приміщенні, де розміщено пристрій, в якому відбувається процес горіння. Якщо немає можливості встановити детектори у всіх цих приміщеннях, перевагу слід надавати тим, де люди проводять найбільше часу – спальні та вітальні.

газосигналізатор

Якщо є лише одне віддалене приміщення, де розташовано пристрій, встановлення детектора має залежати від того, чи зможе пристрій з його відстані ефективно попередити людей, що знаходяться в вітальнях і спальнях. Якщо звук сирени не буде добре чутним з віддаленого приміщення, то його слід встановлювати за дверима у наступному приміщенні, що буде ближчим до місця перебування людей.

Рекомендуємо синхронізувати детектор, який знаходиться поблизу потенційного джерела чадного газу, з сигналізацією, що знаходиться в місці перебування людей.

Де в приміщенні розташувати газосигналізатор?

Коли ви вже визначились із тим, в якій кімнаті чи приміщенні повинен бути розміщений ваш детектор газу, слід в межах цього приміщення знайти оптимальне місце розташування з урахуванням вимог до відстаней і можливих перешкод.

На якій висоті розмістити газосигналізатор?

За цим же стандартом EN50292, в кімнатах з приладами детектор чадного газу повинен бути розміщений на стелі на відстані 300 мм від найближчої стіни. Якщо ж доводиться встановлювати детектор на стіні, то він повинен бути на відстані 150 мм від стелі, але вище рівня всіх вікон та дверей. Детектор повинен бути на відстані 1-3 метри від приладу. Завжди розміщуйте детектори з того боку перешкоди, з якої розміщено прилад. В кімнатах, де немає приладів (напр. спальня) закріпіть детектор на рівні, на якому переважно знаходиться і дихає людина.

газосигналізатор На відстані 300 мм від стіни
газосигналізатор На відстані 150 мм від стелі
газосигналізатор На відстані 1-3 метри від приладу

Де не можна встановлювати газосигналізатор?

Важливо не розміщувати сигналізатори в закритих чи обмежених просторах, прямо над нагрівальною поверхнею чи поверхнею для приготування їжі, над раковиною, біля дверей, вікон, електричних витяжок, вентиляційних каналів, в зонах, де температура виходить за межі від –10°С до +40°C, в місцях з пилом і брудом.

газосигналізатор В закритому просторі
газосигналізатор В спекотних/холодних місцях
газосигналізатор Над газовою плитою
газосигналізатор Над раковиною
газосигналізатор В брудних/запорошених місцях

Важливо пам’ятати, що різні типи і моделі газосигналізаторів можуть мати свої конструктивні особливості та вимоги щодо встановлення. До прикладу, деякі моделі можна встановлювати лише на вертикальних поверхнях. Більш детальну інформацію щодо кріплення та розміщення придбаного вами приладу ви дізнаєтесь в інструкції з експлуатації, що йде в комплекті з приладом.

Коли треба повіряти газосигналізатор?

Приписи щодо повірки газосигналізаторів видаються заводами-виробниками цих приладів. Якщо ці прилади використовуються на промислових підприємствах або в громадських місцях з великим скупченням людей, то за їх функціонуванням стежать спеціальні служби. Терміни повірок газосигналізаторів також є в зоні відповідальності цих служб. У домашніх умовах кожен власник приладів несе умовну відповідальність за їх справний стан перед своїми близькими. Тому тут немає жорстких вимог, лише рекомендації, які можна знайти в інструкції з експлуатації, що йде в комплекті з приладом. Адреси служб, що виконують повірку, також наведені в цій інструкції.

Радимо слідкувати за тим, щоб газосигналізатор був повірений відповідно до рекомендацій виробника.

Яку модель газосигналізатора обрати?

Серед широкого вибору моделей легко розгубитись. В нашому асортименті представлені дві серії газосигналізаторів "Страж" українського виробництва (м. Хмельницький). Якщо вам потрібен звичайний детектор метану та чадного газу без додаткових функцій, то вам цілком підійде ось цей недорогий газосигналізатор серії S:

Газосигналізатор Страж S50BK
Газосигналізатор Страж S50BK
Прилад для детекції перевищення концентрації метану і чадного газу. Пороги спрацьовування СН4: 0,5%, СО: 0,005%.

В серії 2S крім живлення від звичайної мережі 110-220 В також є можливість підключення джерела живлення постійного струму 12-24 В як основного або резервного джерела живлення (залежно від моделі газосигналізатора). Деякі моделі мають додаткові виходи для керування зовнішніми пристроями (сигналізацією, електричною витяжкою, світлозвуковими пристроями, електромагнітним клапаном).

Газосигналізатор Страж 2S50A5M
Газосигналізатор Страж 2S50A5M
Прилад для детекції перевищення концентрації метану і чадного газу. Пороги спрацьовування СН4: 0,5%, СО: 0,005%.

Висновки і поради

Людство навчилося використовувати корисні властивості газів у всьому їх спектрі і боротися з негативними наслідками їх дії: токсичність, горючість, вибухонебезпечність. Десятки років з метою запобігання аварійних ситуацій, пов'язаних з перевищенням допустимих концентрацій газів у виробничих приміщеннях, використовуються прилади, що визначають наявність різних газів в робочій зоні. Необхідність таких приладів, їх чутливість і кількість зазвичай визначається проектом. Зараз такі прилади доступні й для індивідуального використання в побуті, а придбати їх може кожен відповідальний господар чи господиня.

Газосигналізатор – це вкрай необхідний пристрій, що дозволяє запобігти газовій аварії чи отруєнню, шляхом оповіщення у разі виникнення підвищеної концентрації токсичного і вибухонебезпечного рівня газів у навколишньому середовищі. При виникненні небезпеки, автоматично вмикається звукова і світлова сигналізація. Тому цей малогабаритний і розумний прилад повинен стати незамінним атрибутом кожної оселі, оскільки він здатен вберегти ваше майно, а також найцінніше – здоров'я та життя ваших близьких.

Корисна порада

Під час поїздок з ночівлею, а особливо коли ви ночуєте в орендованих квартирах, беріть газосигналізатор з собою.

Команда Masteram

Копіювання матеріалів з сайту masteram.com.ua дозволяється тільки за умови вказівки авторства і розміщення зворотнього текстового посилання на кожен скопійований контент.

Відгуки клієнтів

Увійти в чат
Українська Офлайн Техпідтримка Онлайн
uk
Українська Русский
Увійти в чат
Українська Офлайн Техпідтримка Онлайн
Всі бренди
Переглянути весь каталог
Чат з продажів
 Українська не у мережі
 Техпідтримка у мережі
Контакти
Телефон:
Замовити зворотний дзвінок
Email:
Порівняти
Не обрано товарів для порівняння
Чат з продажів
Контакти
Порівняти