Вимірювання опору заземлення за допомогою UNI-T UTM 1275 (UT275)

25.01.2013
19.02.19

Що таке заземлення і для чого воно потрібне

Як відомо, без ефективної системи заземлення люди піддаються великому ризику бути ураженими електричним струмом, апаратура виходить з ладу, результати проведених тестів і вимірювань спотворюються, та й у цілому, таке ні до чого доброго не приводить. Простіше кажучи, якщо струм не знаходить шляхи до заземлювального електроду через належним чином розроблену систему заземлення, він обов'язково знайде інші, ненавмисні шляхи для розтікання, одним з яких може опинитися людина.

З часом, ґрунти з високим вмістом вологи і солей, а також високі температури можуть значно погіршувати стан заземлювальних стрижнів, додаткових електродів і з'єднань між ними. Тому, незважаючи на низькі значення опору заземлення, після установки такої системи ці значення можуть зрости внаслідок корозії та пошкодження заземлювальних елементів.

Такі пристрої, як наш сьогоднішній екземпляр - струмові кліщі для вимірювання опору заземлення UNI-T UTM 1275 (раніше відомі на вітчизняному ринку під модельним номером UT275), незамінні при локалізації та усуненні проблем в системах заземлення.

UNI-T UTM 1275 (UT275)

Перед тим, як перейти до огляду приладу для вимірювання опору заземлення, давайте, ненадовго, але все-таки звернемося до теорії і згадаємо, що ж таке це саме заземлення. Попросту кажучи, заземленням називають навмисне чи випадкове струмопровідне з'єднання між електричним колом / обладнанням і землею (ґрунтом), або ж певними провідними тілами, що служать «землею».

Під словом «заземлення» можуть ховатися відразу два поняття: ґрунтове заземлення і заземлення обладнання. Ґрунтовим заземленням називають навмисне підключення струмопровідного кола до стрижня заземлення або електроду, вміщеного в ґрунт, а заземлення обладнання гарантує, що прилади та інше обладнання, що працює в комплексі, заземлені правильно. Ці дві системи заземлення не повинні перетинатися між собою.

Прилад для вимірювання опору заземлення UNI-T UT275

Тепер, коли ми розібралися з теоретичною складовою заземлення, давайте, нарешті, познайомимося з головним героєм цієї статті — струмовимірювальними кліщами для вимірювання опору заземлення UNI-T UTM 1275.

Функції Діапазон Точність
Вимірювання опору 0.01~0.099 Ом ±(1%+0.01 Ом)
0.1~0.99 Ом ±(1%+0.01 Ом)
1.0~49.9 Ом ±(1.5%+0.1 Ом)
50.0~99.5 Ом ±(2%+0.5 Ом)
100~199 Ом ±(3%+1 Ом)
200~395 Ом ±(6%+2 Ом)
400~590 Ом ±(10%+5 Ом)
600~1000 Ом ±(20%+10 Ом)
Загальні характеристики
Діаметр кліщів 28 мм
Батарея 1.5 В (AA) x4
Дисплей 4 знака 47 × 36 мм
Вага 1500 г
Габарити 293 × 90 × 66 мм

Прилад не можна назвати крихким, але, незважаючи на це, він поставляється в зручному ударостійкому кейсі, виготовленому з твердого пластика. Всередині даний кейс викладений м'якими поролоновими вставками, які міцно утримують прилад і всі аксесуари, які поставляються в комплекті. До речі про комплект, крім струмовимірювальних кліщів, в набір включені також два тестових кільця (на 1 і 10 Ом), чотири батарейки типу АА та посібник користувача російською та англійською мовами. На жаль, як і з безліччю інших моделей струмовимірювальних кліщів даного виробника, в комплект поставки не входить хрестова викрутка, яка знадобиться для відкриття відсіку батарейок.

UNI-T UTM 1275 (UT275)
UNI-T UTM 1275 (UT275)

Ограни керування UNI-T UTM1275

Як було сказано раніше, UNI-T UTM 1275 є далеко не тендітним пристроєм, швидше навпаки — дістаючи з кейса півторакілограмовий прилад, відразу відчувається його безкомпромісність і те, що призначене воно для використання в промисловому середовищі.

На передній панелі UNI-T UTM 1275 розташовується блок функціональних клавіш: вмикання / вимикання (Power), вибір режиму вимірювань і очищення даних (Mode / Clear), збереження і збільшення значення (Save / ▲), завантаження і зменшення значення (Load / ▼ ), утримання показників і включення підсвічування дисплея (Hold / Light), а також клавіша входу в режим налаштувань (Set). Самі ж клавіші прогумовані і мають невеликий хід.

UNI-T UTM 1275 (UT275)

Під блоком клавіш розташовується монохромний РК-дисплей розміром 48 × 35 мм, який, що важливо, володіє підсвічуванням яскраво-блакитного кольору - це дозволяє експлуатувати даний прилад в темний час доби і в місцях з поганою освітленістю. Щоб увімкнути підсвічування потрібно натиснути і утримувати клавішу «Hold / Light» впродовж 3 секунд.

UNI-T UTM 1275 (UT275)

Принцип роботи приладу UNI-T UTM1275

У цих струмовимірювальних кліщах, як, втім, і в більшості подібних пристроїв, використовується безконтактний метод вимірювання опору заземлення, який виключає необхідність розмикання паралельних заземлюючих стрижнів і установки додаткових заземлюючих електродів. Це дозволяє електромонтерам, а також фахівцям техобслуговування обладнання та підрядникам, виконувати тестування контуру заземлення в місцях, де неможливе застосування інших методів вимірювання, наприклад, всередині будівель або на опорах ліній електропередач.

UNI-T UTM 1275 (UT275)

Для того щоб виміряти опір заземлення за допомогою струмовимірювальних кліщів, потрібно розташувати цей прилад навколо заземлюючого стрижня або з'єднувального кабелю. Коли випробувальна напруга допомогою спеціального трансформатора прикладається до стрижня заземлення (провіднику з опором), по ланцюгу починає протікати результуючий струм. Результуючий струм вловлюється приймальною котушкою вимірювальних кліщів, а внутрішній фільтр приладу (налаштований на частоту доданої напруги) відсікає всі струми, крім результуючого, величина якого дорівнює I = E / R (де I – струм, E – вимірювана напруга, R – опір). Тому, знаючи величину напруги E, яка задається генератором, можна обчислити опір R контуру — ця величина і відображається на дисплеї приладу у вигляді кінцевого результату вимірювання опору заземлення.

UNI-T UTM 1275 (UT275)

Відмінною особливістю моделі UTM 1275, в порівнянні з іншим приладом з цієї ж серії UTM 1273, є те, що старша модель крім вимірювання опору заземлення також здатна вимірювати струм витоку. Для того щоб увійти в цей режим вимірювань, потрібно натиснути клавішу «Mode / Clear». Ця функція є дуже важливою відмітною рисою даних струмовимірювальних кліщів, так як високий рівень струмів витоку свідчить про низьке значення опору ізоляції в струмопровідних колах. Як відомо, струми витоку можуть призвести до порушення нормального функціонування окремих пристроїв або ж цілих установок.

Експлуатація приладу UNI-T UTM1275

Давайте торкнемося теми ергономічності подібних пристроїв і цієї моделі зокрема. UNI-T UTM 1275, як і більшість подібних приладів від інших виробників, мало чим відрізняється від звичайних струмовимірювальних кліщів, присутніх на ринку. Незважаючи на конструктивні подібності, а також розташування елементів управління, даний прилад має значні відмінності від своїх побратимів в плані зручності використання. Як вже було сказано раніше, UTM 1275 є досить важким приладом (1,5 кг), що ніяк не сприяє тривалій експлуатації. Можна з упевненістю сказати, що нікому не захочеться носити з собою цей прилад довгий час. Корпус приладу більш широкий, порівняно з традиційними струмовимірювальними кліщами, через що їм не дуже зручно оперувати однією рукою. Ще однією характерною особливістю цих кліщів є те, що механізм розкриття кліщів має дуже тугий хід — можливо, це «хвороба» всіх сучасних кліщів для вимірювання опору заземлення, яка пов'язана з габаритами самих кліщів, але сам цей факт не сприяє поліпшенню ергономічних властивостей UNI-T UTM 1275.

UNI-T UTM 1275 (UT275)

Незважаючи на деякі мінуси, пов'язані, здебільшого, з конструктивними особливостями, цей прилад може похвалитися миттєвими вимірюваннями і виведенням на дисплей результатів вимірювань опору заземлення в діапазоні від 0,01 Ом до 1000 Ом.

При кожному запуску UNI-T UTM 1275 проводить автоматичне калібрування, яке супроводжується відліком на дисплеї і клацаннями. До речі, у включеному стані, коли кліщі замкнуті, якщо прислухатися, можна почути високочастотний свист. Його чути тільки тоді, коли кліщі зімкнуті, і не можна сказати, що він якимось чином заважає роботі.

Для перевірки робочого стану вимірювальних кліщів використовуються тестові кільця, які поставляються разом з приладом. У комплекті можна виявити тестові кільця з номінальним значенням опору 1 і 10 Ом. Як стверджує інструкція з експлуатації — під час виконання перевірки за допомогою цих кілець можливі відмінності з номінальним значенням на одну одиницю, наприклад, вважається нормальним, коли при вимірюванні кільця з опором 10 Ом на дисплеї приладу відображається 9,9 Ом. Але, незважаючи на це, під час наших численних тестів такого результату не спостерігалося.

UNI-T UTM 1275 (UT275)
UNI-T UTM 1275 (UT275)

Висновки

У підсумку, незважаючи на деякі вади, пов'язані з конструктивними особливостями, струмовимірні кліщі для вімірювання опору заземлення UNI-T UTM 1275 відмінно підійдуть для професіоналів, які працюють з безліччю систем: одноточкового, триточкового, багатоточкового та інших систем заземлення. Крім цього, такі кліщі можуть використовуватися при роботі в так званих «польових» умовах: вимірювання опору заземлення електростанцій і підстанцій, а також нейтралі трансформатора, телекомунікаційних систем, громовідводів і систем заземлення АЗС.

Придбати UNI-T UTM 1275 ви, звичайно ж, можете в нашому магазині.

Дмитро Мамчур
Копіювання матеріалів з сайту masteram.com.ua дозволяється тільки за умови вказівки авторства і розміщення зворотнього текстового посилання на кожен скопійований контент.

Відгуки клієнтів

Увійти в чат
Українська Офлайн Техпідтримка Офлайн
uk
Українська Русский
Увійти в чат
Українська Офлайн Техпідтримка Офлайн
Всі бренди
Переглянути весь каталог
Чат з продажів
 Українська не у мережі
 Техпідтримка не у мережі
Контакти
Телефон:
Замовити зворотний дзвінок
Email:
Порівняти
Не обрано товарів для порівняння
Чат з продажів
Контакти
Порівняти