Огляд лазерного далекоміра UNI-T UT391

22.10.2012

Технічний прогрес не стоїть на місці і з кожним роком все більше зачіпає як повсякденні, так і професійні аспекти нашого життя. Взяти, приміром, таку, здавалося б, абсолютно тривіальну річ, як вимірювальна рулетка. Простий інструмент, незамінний при будівництві та інших ремонтних роботах, що вимагають точних вимірювань, обзавівся власним цифровим аналогом – лазерним далекоміром, який в народі відразу ж після появи на ринку прозвали лазерної рулеткою.

Перевагою лазерних далекомірів в порівнянні з традиційними рулетками є те, що з їх допомогою можна легко і швидко провести вимірювання без чиєїсь допомоги на досить великих відстанях. Більше того, такі пристрої здатні з високою точністю розраховувати довжину, висоту і ширину об'єктів, а також площу і об'єм.

Як джерело електромагнітного випромінювання, яке, власне, і лежить в основі вимірювання відстані, використовується лазерний діод, а сам процес вимірювання здійснюється за допомогою одного з таких методів:

  • метод вимірювання відстані до цілі по часу затримки відбитого сигналу, який називається імпульсним.
  • метод, при якому відстань до цілі визначається по зсуву фази відбитого сигналу по відношенню до відправленого сигналу. Такий метод прийнято називати фазовим.

Фазові лазерні далекоміри володіють більш високою точністю вимірювань, в порівнянні з імпульсними апаратами, і до того ж вартість їх виробництва, а відповідно і ціна, істотно нижче.

Цифровий далекомір UNI-T UT391
Цифровий далекомір UNI-T UT391

Власне про один з представників сімейства фазових лазерних далекомірів і піде сьогодні мова. Пропонуємо до вашої уваги модель UNI-T UT391, виробництва компанії Uni-Trend. Дана модель здатна вимірювати відстані до 60 метрів із заявленою точністю 1,5 мм.

Продукт поставляється в зручному блістері, всередині якого, крім самого пристрою, можна виявити невеликий чохол, який для зручності можна причепити на пояс. У комплектацію входять також інструкція англійською мовою, дві батарейки типу ААА, а також невелика хрестова викрутка, за допомогою якої можна отримати доступ до відсіку для установки тих самих батарейок.

Цифровий далекомір UNI-T UT391
Цифровий далекомір UNI-T UT391

В описі основних характеристик пристрою, з яким можна ознайомитися в інструкції, зазначено, що клавіатура виготовлена з матеріалу «Super Soft Touch», який на практиці виявився звичайною гумовою накладкою. Зупинимося на клавішах UT391 докладніше: велика червона клавіша ON/MEAS і клавіша CLR/OFF виконують відразу дві функції - вимкнення/запуск вимірювань і вимикання/очищення значень вимірювань відповідно. Крім цього на клавіатурі UNI-T UT391 можна виявити клавіші, що відповідають за вимірювання площі / об'єму, увімкнення функції непрямих вимірювань і безперервних вимірювань. Також там знаходяться кнопки вибору звітного рівня (від переднього або заднього торця), збереження даних, додавання і віднімання виміряних значень і кнопка вмикання підсвічування, яка при затисканні змінює величину (доступні метри, дюйми і фути). В цілому кнопок, як для такого пристрою, більш ніж достатньо. До слова, самі кнопки мають зручне розташування і досить невеликий, але виразний хід.

Цифровий далекомір UNI-T UT391
Цифровий далекомір UNI-T UT391
Цифровий далекомір UNI-T UT391
Цифровий далекомір UNI-T UT391

Корпус пристрою виготовлений з якісного твердого пластику з приємними на дотик пластиковими вставками червоного кольору. Корпус на диво не має ні найменшого натяку на люфти або поскрипування. Варто відзначити, що якість складання цього лазерного далекоміра знаходиться на належному рівні.

Цифровий далекомір UNI-T UT391
Цифровий далекомір UNI-T UT391
Цифровий далекомір UNI-T UT391
Цифровий далекомір UNI-T UT391

Виробник встановив у UT391 невеликий РК-дисплей, здатний відображати 4 рядки даних. При природному денному освітленні інформацію на дисплеї можна розглянути без труднощів, а ось під прямими сонячними променями він блідне. Але забігаючи трохи наперед, відзначу, що на відкритій місцевості, з сильним сонячним освітленням вам працювати з цим пристроєм все одно не захочеться. А ось для роботи в умовах малої освітленості або при повній відсутності природного джерела світла дисплей UT391 оснащений відмінним підсвічуванням.

Цифровий далекомір UNI-T UT391
Цифровий далекомір UNI-T UT391

На верхньому торці пристрою розташувалися одні з найважливіших елементів конструкції лазерного далекоміра, без яких виміряти відстань не видавалося б можливим – це, звичайно ж, сам лазерний випромінювач класу II (635 нм, 1 мВт) і приймач відбитого сигналу. Як відомо, дальність вимірювання відстані, яка, нагадую, у цього девайса заявлена в межах 60 м, залежить безпосередньо від відбивної здатності цілі. Тобто, об'єкти з плоскими поверхнями, такі як стіни будівель, дерев'яні конструкції та багато іншого ідеально підходять для таких вимірювань, а цілі з опуклими або нерівними поверхнями володіють набагато меншою відбивною здатністю.

Цифровий далекомір UNI-T UT391
Цифровий далекомір UNI-T UT391
Як правило, розрізняють побутові та професійні лазерні далекоміри, які відрізняються дальністю вимірювань. Наш сьогоднішній екземпляр належить саме до першої категорії. Під час тестування пристрою була помічена одна особливість: при спробі виміряти досить велику відстань від однієї точки до іншої, на відкритій місцевості, з сильним природним денним освітленням, цей лазерний далекомір здійснював вимірювання з великими труднощами, що, безсумнівно, вказує на категорію, до якої він відноситься. Безпосередньо до результатів вимірювань, одержуваних далекоміром, претензій не виникає – вимірює він, як і заявлено виробником, з точністю до 2-1,5 мм.

Давайте більш детально зупинимося на вимірювальних функціях лазерного далекоміра UNI-T UT391. Для початку хотілося б сказати кілька слів про установку відлікового рівня: за замовчуванням, відліковий рівень встановлено від заднього торця - для того, щоб вибрати відлік від переднього торця, потрібно натиснути відповідну кнопку два рази. І тут ми натрапляємо на ще один недолік – налаштування пристрою за замовчуванням неможливо змінити, а це означає, що після кожного циклу вимикання/вмикання, налаштування відлікового рівня повертаються у вихідне положення, тобто від заднього торця пристрою. Зважаючи на той факт, що далекомір автоматично вимикається після 2 хвилин простою, цю властивість можна назвати не стільки функціональним недоліком, як дратівливою вадою. Те ж саме стосується і встановлення одиниць вимірювання.

Перейдемо безпосередньо до вимірювань:

  • Функція безперервних вимірювань. У цьому режимі одержувані значення оновлюються динамічно, кожні 0,5 с при наближенні до об'єкту. У цьому режимі змінювані динамічно максимальне і мінімальне значення відображаються на перших двох рядках дисплея.
  • Додавання і віднімання результатів. За допомогою кнопок ПЛЮС і МІНУС можна додавати або віднімати кожний наступний результат по відношенню до попереднього.
  • Функція вимірювання площі та об'єму. При першому натисканні на кнопку площі / об'єму вмикається режим вимірювання площі, про що свідчить спеціальний індикатор на дисплеї. Розрахунок площі здійснюється у два етапи, під час яких вимірюється довжина і ширина об'єкта, після чого значення площа / поверхня автоматично розраховується і відображається на дисплеї. Режим розрахунку об'єму включається подвійним натисканням на кнопку площі / об'єму до появи відповідного індикатора на дисплеї. Для того щоб виміряти обсяг, потрібно провести ті ж маніпуляції, що і з вимірюванням площі, додавши ще вимірювання висоти.
  • Функція непрямих вимірювань. У цьому режимі лазерний далекомір проводить два або три вимірювання, які потрібні для розрахунку висоти об'єктів. Для цього потрібно направляти промінь лазера на наступні точки вимірюваних об'єктів: верхню, горизонтальну середню, нижню і нижню в максимально горизонтальному положенні.

На закінчення хотілося б сказати, що, незважаючи на деякі недоліки, UNI-T UT391 вийшов хорошим лазерним далекоміром, який ідеально підійде для експлуатації в приміщеннях.

Завдяки якісному виконанню, а також можливості вимірювання відстані до 60 м і широкому вибору вимірювальних функцій, UNI-T UT391 є гідним побутовим пристроєм, який допоможе при будь-якому ремонті або плануванні.

Купити лазерний далекомір UNI-T UT391 ви можете у нашому магазині.

Команда Masteram

Копіювання матеріалів з сайту masteram.com.ua дозволяється тільки за умови вказівки авторства і розміщення зворотнього текстового посилання на кожен скопійований контент.

Відгуки клієнтів

Увійти в чат
Українська Онлайн Техпідтримка Онлайн
uk
Українська Русский
Увійти в чат
Українська Онлайн Техпідтримка Онлайн
Всі бренди
Переглянути весь каталог
Чат з продажів
 Українська у мережі
 Техпідтримка у мережі
Контакти
Телефон:
Замовити зворотний дзвінок
Email:
Порівняти
Не обрано товарів для порівняння
Чат з продажів
Контакти
Порівняти