Огляд-інструкція цифрового люксметра HIOKI LUX HiTESTER 3423 (приладу для вимірювання освітленості)

06.04.2012

Якщо ви читаєте цю статтю, значить, у вас виникло питання вибору і покупки приладу для вимірювання освітленості. Я вирішив допомогти вам у цьому, підготувавши короткий огляд цифрового люксметра HIOKI LUX HiTESTER 3423.

В асортименті магазину інструментів Masteram представлені люксметри багатьох брендів. Щоб познайомити вас з приладами для вимірювання освітленості, я вибрав саме HIOKI LUX HiTESTER 3423, оскільки він відрізняється більш широким діапазоном вимірювання.

Технічні характеристики

Дисплей РК, розрядність 3 1/2 (1999),
індикатор автоматичного відображення (AUTO),
індикатор збереження даних на дисплеї (HOLD),
індикатор заряду батареї, підсвічування, одиниця вимірювання (lx)
Крок вимірювання діапазон 20, 200, 2000 люкс: 1 одиниця
діапазон 20 000 люкс: 10 одиниць
діапазон 200000 люкс: 100 одиниць
Перевищення розряду індикація "O.F"
Похибка вимірювань ± 4 % ± 1 розряд (23 ± 5 ºC)
Чутливий елемент кремнієвий фотодіод
Аналоговий вихід 200 мВ (постійна напруга) вся шкала ± 2,5% повної шкали
Час роботи від батареї до 25 г
Вплив випромінюваних радіочастотних електромагнітних полів ± 120 розрядів при 3 В/м
Габарити (Ш × Д × Т), мм 74 × 170 × 30
Вага (з батареєю), г 310
Комплектація ковпачок датчика світла, 2 батареї (типу АА), чохол, інструкція користувача
Аксесуари (не входять в комплектацію) з'єднувальний кабель (RS 232, 9-контактний), кабель для аналогового виходу (роз'єм 3,5 мм)

У люксметрі вбудований кремнієвий фотодіод. Такий датчик світла дозволяє вимірювати освітленість, створювану джерелами світла з будь-якими спектральними характеристиками. Оскільки похибка вимірювань становить 4%, за допомогою HiTESTER 3423 можна перевіряти відповідність приміщень чи об'єктів нормам освітленості. Наявність аналогового виходу дозволяє використовувати люксметр як датчик в системах автоматизації.

Функції

Прилад для вимірювання освітленості дуже простий у використанні. На панелі розміщені три кнопки для керування роботою люксметра.

Цифровий люксметр HIOKI LUX HiTESTER 3423
Цифровий люксметр HIOKI LUX HiTESTER 3423

На правому боці люксметра розташовані кнопка включення живлення, роз'єм для підключення блоку живлення (6 В, 100 мА) і роз'єм аналогового виходу (3,5 мм).

Роз'єми цифрового люксметра HIOKI LUX HiTESTER 3423
Роз'єми цифрового люксметра HIOKI LUX HiTESTER 3423

Отже, розглянемо докладніше функції люксметра HIOKI 3423:

  1. Зміна діапазону вимірювання - кнопка "RANGE". У люксметрі є 5 діапазонів вимірювань освітленості, завдяки чому можна точніше визначити значення в кожному з них. "AUTO" на дисплеї позначає, що прилад використовує автоматичний режим визначення діапазону. Як одиниці вимірювання використовуються люкси (lx), які відображаються у правому нижньому кутку дисплея. При перевищенні діапазону з'явиться індикація "OF".
  2. Збереження даних на дисплеї - кнопка "HOLD". У будь-який момент свідчення дисплея люксметра можна зафіксувати. Така функція дуже зручна, особливо якщо люксметр потрібно тримати дисплеєм від себе. В даному випадку потрібно почекати 2-3 секунди до закінчення вимірювання і натиснути на кнопку "HOLD".
  3. Цифровий люксметр HIOKI LUX HiTESTER 3423
    Цифровий люксметр HIOKI LUX HiTESTER 3423
  4. Підсвічування дисплея - утримувати кнопку "HOLD" більше 1 секунди. Режим підсвічування працює тільки з функцією "HOLD". Тривалість підсвічування дисплея - 7 секунд. Її можна відключити, натиснувши кнопку "HOLD" повторно.
  5. Встановлення нульового рівня шкали - кнопка "0 ADJ". Після натискання загориться індикація "ADJ", а потім "CAP". Під час відображення індикації "CAP" потрібно закрити фотоелемент кришкою і почекати кілька секунд, поки на дисплеї встановиться "0".

Конструкція

Цифровий люксметр HIOKI LUX HiTESTER 3423
Цифровий люксметр HIOKI LUX HiTESTER 3423

HIOKI LUX HiTESTER 3423 – компактний, але досить важкий прилад з дуже міцним корпусом. У комплект люксметра входять датчик освітленості (кремнієвий фотоелемент, фотодетектор) і рахунковий пристрій (блок керування приладом і обробки вимірювань).

З'єднувальний роз'єм RS 232 цифрового люксметра HIOKI LUX HiTESTER 3423
З'єднувальний роз'єм RS 232 цифрового люксметра HIOKI LUX HiTESTER 3423

Їх можна з'єднати двома способами: підключивши блок керування люксметра безпосередньо до датчика або використовуючи з'єднувальний кабель з роз'ємами RS 232. Застосування кабелю значно спростить роботу користувача при проведенні вимірювань у важкодоступних місцях.

З'єднання модулів цифрового люксметра HIOKI LUX HiTESTER 3423
З'єднання модулів цифрового люксметра HIOKI LUX HiTESTER 3423

Щоб захистити фотоелемент люксметра від пошкодження, використовується захисний ковпак, як і для установки нуля вимірювальної шкали.

Живлення здійснюється від двох батарей. У комплект люксметра входить захисний чохол, який дозволяє закріпити люксметр на поясі або підвісити на ремінці.

Живлення цифрового люксметра HIOKI LUX HiTESTER 3423
Живлення цифрового люксметра HIOKI LUX HiTESTER 3423
Чохол цифрового люксметра HIOKI LUX HiTESTER 3423
Чохол цифрового люксметра HIOKI LUX HiTESTER 3423

Застосування

Щоб протестувати люксметр, я вимірював освітленість робочих місць своїх колег. У приладу висока чутливість: будь-яка зміна положення впливала на показники люксметра. Освітлення всіх робочих місць денним світлом відповідало нормам (300 люкс). Увечері люксметр показав норму тільки в тих місцях, які перебували під включеними лампами денного світла. Застосування приладу в таких випадках допомагає визначити, чи є рівень освітленості безпечним для зору.

У будь-якому виробничому або житловому приміщенні освітленість повинна відповідати встановленим нормам для забезпечення комфортної роботи або проживання людей, нормального росту рослин і т.п.

Люксметр має широку область застосування:

  • сфера охорони праці;
  • навчальні заклади та наукові центри, проектні організації;
  • музеї, бібліотеки, архіви;
  • підприємства транспорту і зв'язку;
  • центри метрології та сертифікації;
  • медичні установи;
  • атестація робочих місць;
  • сільське господарство і т.д.

Підсумки

Як я вже згадував вище, в асортименті магазину інструментів представлені вимірювачі освітленості таких брендів: UNI-T, MASTECH, Pro'sKit і HIOKI, які відрізняються як ціною, так і якістю вимірювань. HIOKI 3423 значно дорожче інших люксметрів (наприклад, MASTECH MS6610). Різниця в ціні повністю компенсується якістю приладу, більш широким діапазоном вимірювань і високою точністю показників, що дозволяє використовувати його для перевірки приміщень на відповідність нормам освітленості.

Купити цифровий люксметр HIOKI 3423

Школа Майстрів

Люксметр – вимірювальний прилад, призначений для визначення та контролю освітленості приміщень або поверхонь. Освітленість вимірюється в люксах або фут-свічках. Принцип роботи люксметра полягає в перетворенні світлової енергії в енергію електричного струму. Для цього в кожному вимірювачі освітленості використовується фотоелемент, включений в замкнутий ланцюг із електровимірювальним приладом. Показання одних фотоелементів залежать від спектрального складу випромінювання. Інші ж, наприклад, кремнієві фотоелементи з корекцією кольору, дозволяють вимірювати освітленість від будь-якого джерела світла.

Більшість люксметрів градуюються з лампою розжарювання. При вимірюванні освітленості іншого спектру (люмінесцентна лампа, денне світло) потрібно враховувати поправочні коефіцієнти, а похибка вимірювань становить не менше 10% від вимірюваної величини.

Діапазони вимірювання люксметра відповідають різним діапазонам вимірюваної освітленості. Зміна діапазонів здійснюється за допомогою зміни опору електричного кола. Більш високі значення освітленості можна вимірювати, використовуючи світлорозсіювальну насадку для фотоелемента. Така насадка знижує падаюче на елемент випромінювання в певне число разів (постійне в широкому інтервалі довжин хвиль випромінювання).

Для люксметрів можна використовувати різноманітні допоміжні пристосування. Щоб наблизити спектральну чутливість фотоелемента люксметра до чутливості ока, використовують коригуючі світлофільтри. Перевірка чутливості приладу здійснюється за допомогою контрольної приставки.

Просторові характеристики освітлення вимірюють за допомогою спеціальних насадок сферичної та циліндричної форми. У деяких моделей люксметрів є функція вимірювання яскравості.

Копіювання матеріалів з сайту masteram.com.ua дозволяється тільки за умови вказівки авторства і розміщення зворотнього текстового посилання на кожен скопійований контент.

Відгуки клієнтів

Увійти в чат
Українська Онлайн Техпідтримка Онлайн
uk
Українська Русский
Увійти в чат
Українська Онлайн Техпідтримка Онлайн
Всі бренди
Переглянути весь каталог
Чат з продажів
 Українська у мережі
 Техпідтримка у мережі
Контакти
Телефон:
Замовити зворотний дзвінок
Email:
Порівняти
Не обрано товарів для порівняння
Чат з продажів
Контакти
Порівняти